До старту
залишилось
sponsor
  • Офіційний автомобільний партнер
  • Партнер дистанції 21 км
  • Офіційний хронометрист
  • Благодійний партнер
  • Спонсор дистанції 10 км
  • Генеральний партнер
  • Cпортивний партнер
  • Організатор
  • Офіційний водний партнер
  • Під патронатом

Новини

01.08.2019

Траса Wizz Air Kyiv City Marathon 2019 пройшла міжнародну сертифікацію AIMS

 

На початку липня до України приїхала міжнародна сертифікаторка трас Люція Коліч, щоб провести офіційні заміри маршруту 10-го ювілейного Wizz Air Kyiv City Marathon. За результатом вимірювань дистанція 42,195 км пройшла міжнародну сертифікацію AIMS (Асоціації міжнародних марафонів і пробігів). 

 

Що це означає?

Марафонська дистанція дорівнює 42,195 км. Однак траси забігів – це не ідеально рівні злітно-посадкові смуги, зазвичай на них є повороти, і не один, які дозволяють “скоротити” дистанцію, подолавши її найкоротшим шляхом, або навпаки, “подовжити” її. Міжнародні сертифікатори AIMS проводять заміри у першу чергу для того, щоб переконатись, що усі фінішери дійсно подолали дистанцію марафону.

Цікаво, що у стандартах AIMS зазначено, що траса не може бути коротшою за 42,195 км, а от бути довшою – може. Відповідно до правил Міжнародної федерації легкої атлетики, кожен кілометр дистанції під час вимірювань відмічається після 1001 м – це умисно закладена похибка. Тож усі сертифіковані траси мають довжину не 42,195 км, а 42,237 км, у тому числі Нью-Йоркський, Берлінський та Лондонський марафони. 

 

Як відбувається вимірювання?

Звісно, можна прокласти маршрут за допомогою гугл-карт або GPS-годинника, але такі засоби недосконалі і мають значну похибку. Тому основним “інструментом” вимірювачів є велосипед зі встановленим на передньому колесі лічильником, який вимірює кількість обертів.

За словами Люції Коліч, вимірювачі не прокладають траси самотужки – вони допомагають організаторам відкоригувати вже наявний маршрут таким чином, щоб він відповідав міжнародним стандартам.

 

“Я можу щось запропонувати, аби якось покращити маршрут, проте моє завдання полягає у виконанні побажань організатора. Як вимірювач я повинна обрати точки, які можуть зараховуватися або допомагати вимірювати відстань”, – пояснила сертифікаторка.

 

Якщо не вдаватися глибоко в деталі, вимірювач, відкалібрувавши свій лічильник, сідає на велосипед та проїжджає трасу забігу найкоротшим шляхом. Для правильного вимірювання дистанції потрібно щонайменше два проїзди, при цьому показники мають відрізнятися не більше, ніж на 0,8% від довжини дистанції (близько 338 м для марафону).

Окрім цього, вимірювачам доводиться орієнтуватися і на інші показники, наприклад, температуру та погоду.

 

“Я дивлюся на температуру до і після заміру, іноді доводиться змінювати константу, хоча зазвичай беремо середнє значення. Якщо ми починаємо вимірювання без дощу, а через 5 хвилин починає дощити і не перестає протягом усього вимірювання, ми можемо користуватися однією константою, оскільки фактично постійно йшов дощ, – розповіла Люція Коліч. – Іноді ми можемо робити калібрування та коригування за кілька днів через погоду”. 

 

Що це дає бігунам?

Перш за все, кожен бігун, який подолав трасу, сертифіковану AIMS, може бути дійсно впевненим у тому, що довжина траси не була меншою від анонсованої. Людина, яка пробігла дистанцію марафону, подолала щонайменше 42,195 км, а не 41,99 км, і цей результат можна з чистим серцем вносити до переліку своїх особистих рекордів.

По-друге, результати, показані на таких трасах, дозволяють бігунам брати участь у відборах на престижні міжнародні старти. Наприклад, це дуже важливо для заявок на марафони серії Major.

Зрештою, пробіги, що пройшли сертифікацію, потрапляють до календаря міжнародних пробігів AIMS. Це означає, що про них дізнаються бігуни з усього світу.

Люція Коліч – досвідчена вимірювачка, яка проводила сертифікацію понад 70 трас у різних країнах світу. Маршрут цьогорічного Київського марафону вона назвала “мальовничим” і “нескладним”.

“Є трохи підйомів, але достатньо й спусків,  – поділилась Люція Коліч. – Під час забігу можна побачити багато визначних місць, пам’ятників і музеїв, а потім обрати, що з побаченого хочеш відвідати. Це дуже хороший маршрут, і я думаю, що я ще не бачила такого зібрання визначних місць на одному маршруті”.

 

10-ий ювілейний Wizz Air Kyiv City Marathon відбудеться 5-6 жовтня 2019 року.