До старту
залишилось
sponsor
  • Офіційний автомобільний партнер
  • Партнер дистанції 21 км
  • Офіційний хронометрист
  • Благодійний партнер
  • Спонсор дистанції 10 км
  • Генеральний партнер
  • Cпортивний партнер
  • Організатор
  • Офіційний водний партнер
  • Під патронатом

Новини

02.06.2020

Біг влітку: як правильно зібратись на літню пробіжку

Найбільша перевага літа для бігунів — це довгий світловий день, завдяки чому набагато простіше вийти на пробіжку на світанку або пізно ввечері. Але разом з тим є і перешкода — це температура, адже у спекотну погоду пульс зазвичай вище, потовиділення більше і бігунам з особливою уважністю треба слідкувати за водним балансом, уникати зневодняння й перегріву організму.

Також важливо правильно підібрати екіп. Тому сьогодні разом з нашим партнером — брендом спортивного екіпірування Under Armour — розповідаємо, як зібратись на літню пробіжку.

 

1. Підготуйте взуття.

Взуття — це чи не найголовніше для бігуна. Рекомендуємо на літо обирати моделі з м’якою підошвою та низьким протектором, які зверху покриті сіточкою для забезпечення вентиляції та комфорту в теплу й спекотну погоду. Зазвичай виробники спортивного взуття вказують, які моделі добре підійдуть для тренувань у теплу пору року.

Також майте на увазі, що ноги в спеку можуть набрякати, тому обирайте кросівки на 0.5–1 розмір більше. Так ваші пальці не відчуватимуть тиск навіть після 20 км.

 

2. Одягайте шкарпетки.

Не зважаючи на те, що в спеку хочеться зняти із себе весь одяг, ігнорувати шкарпетки — погана ідея, оскільки біг на босу ногу збільшує шанси натерти мозолі або отримати інші пошкодження. Одягайте тонкі бігові шкарпетки з синтетичних тканин.

 

3. З особливою уважністю підбирайте спортивну білизну.

 

Для жінок важливо правильно підібрати спортивне бра чи топ з широкими бретельками та пласкими швами, аби білизна не давила й не натирала мозолі й рани через тертя мокрої шкіри об щільну та жорстку тканину.

Чоловікам теж важливо подбати про зручну спортивну нижню білизну. Деякі спортивні бренди випускають спеціальні «подвійні» шорти, які складаються з компресійних коротких тайтсів і шортів. Під такі шорти можна не одягати білизну.

Якщо ви звикли бігати в компресійних гольфах, то влітку краще змінити їх на гетри.

 

 

4. Тільки синтетичні матеріали.

Одяг для бігу влітку повинен мати вентиляційні отвори, бути легким, вільним і швидко виводити вологу. Під час вибору екіпірування на літо звертайте увагу на:

Отже для пробіжок в теплу пору року прекрасно підійдуть шорти + майка/футболка, або «подвійні» шорти/короткі тайтси + майка/футболка. Вранці, якщо прохолодно, можна одягнути тайтси + лонгслів.

 

5. Не забувайте про аксесуари.

 

Аби убезпечити себе від перегріву, не забувайте про кепку, козирок або синтетичну пов’язку. Краще віддати перевагу козирку й синтетичній пов’язці, оскільки багато вологи ми втрачаємо через голову, а кепка, особливо бавовняна, може створити парниковий ефект й призвести до перегріву.

Також у сонячну погоду рекомендуємо одягати сонцезахисні окуляри, оскільки бігуна можуть засліпити не лише сонячні промені, а й відблиски сонця на склі автівок або магазинних вітрин.

 

 

6. Сонцезахисний крем не лише на пляж.

Аби не здобути характерну «засмагу бігуна», не згоріти й не отримати опіки, перед пробіжкою намажте відкриті ділянки тіла, особливо обличчя, шию та руки, сонцезахисним кремом.

 

7. Підтримуйте водний баланс.

Беріть з собою пляшку води й регулярно робіть декілька невеликих ковтків води, аби не допустити зневоднення організму. Також у спеку не забувайте поливати водою голову та шию, щоб освіжитись.

 

 

Тепер ви точно готові до найбільш бігового літа у вашому житті, тож нагадуємо, що наразі ви можете зареєструватись на онлайн-забіги від Run Ukraine, а їх у нас декілька видів:

 

 

Уперед, назустріч біговому літу!