До старту
залишилось
sponsor
  • Офіційний автомобільний партнер
  • Партнер дистанції 21 км
  • Офіційний хронометрист
  • Благодійний партнер
  • Спонсор дистанції 10 км
  • Генеральний партнер
  • Cпортивний партнер
  • Організатор
  • Офіційний водний партнер
  • Під патронатом

Новини

19.09.2018

Історія світового фандрайзингу або як в Україні бігуни збирають гроші на благодійність

 

З кожним днем ​​все більше людей починають підтримувати благодійні проекти. У світовій практиці це називається “фандрайзинг” (fundraising), що в перекладі з англійської означає “збір коштів”. А в свою чергу, фандрайзер – це людина, яка шукає і залучає додаткові кошти для існування або розвитку свого/чужого проекту.

 

Основною метою фандрайзингу є збір коштів для некомерційних організацій і вирішення актуальних завдань/проектів. Наприклад, якщо дитячій лікарні потрібне дороге обладнання, можна зібрати необхідні гроші і придбати його. Його учасники з власної ініціативи беруть участь у проектах для привернення уваги інших людей і допомагають навести їх на думку про доцільність благодійного внеску.

 

Прикладів благодійних ініціатив у світі за останні роки з’явилося дуже багато. Вони охоплюють різні сфери діяльності і людей, не пов’язаних між собою ні родинними зв’язками, ні інтересами, ні роботою. Одним з найяскравіших прикладів у світовому фандрайзингу можна назвати будівництво в 30-і роки минулого століття дитячого онкологічного шпиталю Святого Іуди в Мемфісі, гроші на який вирішив зібрати нікому невідомий на той момент актор-комік. Будучи сином ліванських емігрантів, Амос Мазьят Якоб Кайроуз довгий час не міг знайти роботу. І ось одного разу, коли з грошима було зовсім туго, він зайшов до церкви помолитися. Він не сподівався на швидкий успіх, але чудо таки сталося. Вже через короткий час йому запропонували роботу і багатомільйонний контракт. Він пов’язав свою удачу в кар’єрі з тим вечором, проведеним в церкві, і вирішив будь-що побудувати подібне місце сили, де кожен, хто втратив надію, зможе її знову знайти. Цим місцем стала онкологічна лікарня з одними з найпрофесійніших лікарів країни. Самотужки побудувати сучасну клініку з необхідним обладнанням було б неможливо, тому Амос “кинув клич” і залучив до цієї ініціативи таких же як він емігрантів з Близького Сходу. У підсумку завдяки американцям сирійського і ліванського походження і був заснований благодійний фонд, який працює донині.

 

Якщо говорити про фандрайзинг у спорті, він має свою особливість. А люди, які стають фандрайзерами в цьому напрямку, відкривають в собі нові грані. Наприклад, якщо говорити про забіги, одні з головних переваг – це смак суперництва і розвиток командного духу. Найчастіше команди самостійно або їхні спонсори оплачують участь у таких забігах, а вже організатори перераховують на рахунок благодійної організації зібрані кошти.Але це один з варіантів. Існують також приклади, коли компанії сплачують милі на бігових змаганнях, або влаштовують чемпіонати всередині компанії з партнерами або конкурентами для об’єднання заради благодійної мети. Сьогодні одним з найпоширеніших благодійних форматів вважається Run For Charity. Він не перестає набирати обертів із кожним роком привертає увагу все більшої і більшої кількості небайдужих людей. У США і Європі на великих бігових заходах для спортсменів-благодійників навіть відводяться певні слоти, а третина бігунів і зовсім біжать не заради найкращого результату, а тільки лише щоб допомогти нужденним.Цікаво, що потрапляння на найкращі світові марафони часто можливо тільки через charity і фандрайзинг, що ще більше спонукає спортсменів збирати кошти. Адже потрапити на той же Лондонський марафон практично нереально через величезну кількість охочих.

 

Одними з найпопулярніших і наймасштабніших марафонів у світі вважаються: Бостонський, Лондонський, Берлінський, Чиказький, Нью-Йоркський і Токійський марафони, які входять в серію щорічних змагань World Marathon Majors. Інформація про благодійні фонди знаходиться на сайтах марафонів. Також можна ознайомитися з найближчими благодійними забігами по всьому світу на сайті www.runforcharity.com .

 

У світі благодійні забіги не тільки збирають кошти для різних проектів, а й набувають свої неповторні формати і стилі. Наприклад, у Вашингтоні (США) проходить традиційний забіг у спідній білизні (його мета підтримати дітей хворих на нейрофіброматоз), в Бухаресті існує незвичайний забіг на шпильках (для збору коштів для дитячої лікарні Марі Кюрі), а у Швеції набирає популярності новий тренд під назвою ” плоггінг “(це поєднання бігу з прибиранням сміття).

 

В Україні з кожним роком все більше і більше людей долучаються до подібних благодійних спортивних та інших ініціатив. Наприклад, за останні кілька років в рамках Wizz Air Kyiv City Marathon участь у забігах взяли багато медійних особистостей, лідерів громадської думки, активістів, небайдужих людей і цілі компанії зі своїми співробітниками. Наприклад, в рамках Wizz Air Kyiv City Marathon щороку проходить фандрайзинг-марафон, завдяки якому в 2015 році було зібрано 1 100 036 гривень, в 2016 – 1 194 576, 27 гривень, а в 2017 – 1 104 019 гривень.

 

Друзі, до старту 9-го Wizz Air Kyiv City Marathon і одночасно 10-го фандрайзингового марафону від організатора “Run Ukraine”, залишається не так багато часу, але ще є час зареєструватися на забіг і допомогти нашим фондам. Робити добрі вчинки не так складно, як здається.

 

Додаткова інформація

 

З чого почати: три ідеї, як можна долучитися до благодійних спортивних ініціатив:

– сплатити і взяти участь в забігу;

– підтримати інформаційно – ділитися у своїх соціальних мережах про актуальну проблему та ініціативи підтримуваного фонду;

– обрати фонд і проект, який ви самі хочете підтримати;