До старту
залишилось
sponsor
  • Офіційний автомобільний партнер
  • Партнер дистанції 21 км
  • Офіційний хронометрист
  • Благодійний партнер
  • Спонсор дистанції 10 км
  • Генеральний партнер
  • Cпортивний партнер
  • Організатор
  • Офіційний водний партнер
  • Під патронатом

Для ЗМІ

11.10.2017

Головний спортивний лікар України розповів, чому дав дозвіл 7-річній Ніколь на участь у бігових змаганнях на півмарафонській дистанції

8 жовтня на Wizz Air Kyiv City Marathon 2017 семирічна Ніколь Князєва встановила рекорд України. На сьогодні вона офіційно визнана першою українкою, яка у віці 7 років здолала дистанцію 21, 0975 км в рамках бігових змагань. Це був 14-ий за ліком спортивний рекорд Ніколь, а в історії Київського марафону – перший випадок участі семирічної дитини на півмарафонській дистанції. Згідно з положенням Wizz Air Kyiv City Marathon 2017, людина віком до 18 років не має право участі у марафонській та півмарафонській дистанціях, проте організатори, компанія Run Ukraine, вперше зробили виняток. Дівчинка брала участь у змаганнях з дозволу головного спортивного лікаря країни, директора Українського медичного центру спортивної медицини Дехтярьова Юрія. Ми запитали у Юрія, у чому саме унікальність дівчинки і чи не шкодять її стану здоров’я фізичні навантаження?

 

Як давно ви знайомі з Ніколь та її родиною?

Юрій: Батько і водночас тренер Ніколь звернувся до нас з дівчинкою декілька місяців тому. Це був період, коли Ніколь вже встановила рекорди з воркауту. Ми знайомі не так давно, але цього часу мені було достатньо, щоб зробити висновок: Ніколь – особлива дитина. У моїй дослідницько-медичній практиці дітей з подібними фізичними можливостями не було. Вона стала першою спортсменкою, яка у віці 7 років отримала від Центру спортивної медицини дозвіл на участь у бігових змаганнях на півмарафонській дистанції. Так, ми зробили виняток, а я особисто як директор Центру став відповідальним за її стан на змаганнях. Чому я це зробив?

Метод та підхід, який використовує тренер Ніколь, дійсно унікальний. Ці тренування дозволяють досягти таких високих спортивних результатів навіть у семирічному віці. Співробітники нашого Центру і я переконались у цьому. Ми бачили відео Ніколь з тренувань та змагань, бачили, як вона бігає та виконує силові вправи. Вона не лише легко долає довгі дистанції, 10 або 21 км, а й чудово виконує ряд гімнастичних вправ. Окрім того, Ніколь пройшла стандартне обстеження в нашому Центрі.

 

Як проходило обстеження Ніколь? На підставі чого надавався дозвіл на участь у бігових змаганнях на дистанції 21, 0975 км?

Юрій: У першу чергу, ми оцінили загальний стан здоров’я спортсменки, переконались у відсутності тих чи інших інфекційних захворювань, патологій серцево-судинної системи тощо. Ми робили загальний тест крові та сечі, кардіограму серця у стані спокою та після  після фізичних навантажень. Ми фіксували, як змінюється робота серця після таких завдань: 30 присідань, біг протягом 15 секунд, біг протягом 3 хвилин. Здоров’я дівчинки гарне, відповідає усім нормам в її віковій категорії. Жодних патологій, морфологічних змін серцевого м’язу або підозр на хвороби не було виявлено. Проте мій дозвіл на участь Ніколь у змаганнях базувався не лише на результатах нашого дослідження. У мене були підтвердження рівня її тренованості. Важливо, що у процесі тренування вона вже долала дистанцію 25 км. Тільки після цього вона була допущена на змагання. Окрім того, її тренує батько, а він більш за усіх бажає своїй дитині здоров’я. У цьому я переконаний.

 

Чи не зашкодять такі навантаження подальшому фізичному розвитку дівчинки? Які можуть бути наслідки?

Юрій: З тренером Ніколь ми обговорювали це питання до забігу і після. Зараз її здоров’я у нормі. Під час тренувань та змагань у неї не має перенавантаження. Її організм нормально реагує на вправи, які вона виконує. Це не лише циклічні види спорту, а й ациклічні. Вона чудово виконує гімнастичні вправи. Ніколь робить 5 000 віджимань за 2 години і 6 хвилин, 500 підтягувань – за 37 хвилин. Це вражає. Єдине, що я порекомендував, так це обмежити вправи з вагою. Наприклад, коли Ніколь сидить у шпагаті з гирями, це виглядає видовищно, але варто такі вправи виконувати обережно, адже це може призвести до розриву привідних м’язів. Тренер мене почув і врахував це.  

Зараз дівчинка цілком здорова, вона дуже розвинута не лише фізично. Вона на відмінно навчається у школі, займається не тільки спортом, а й музикою та шахами. Проте існують віддалені наслідки і тренер про них знає. Він враховує це у свої програмі, аби не зашкодити здоров’ю своїй дитини. Якими можуть бути ці наслідки? Наприклад, коли дівчата займаються художньою гімнастикою, це призводить до затримки гормонального розвитку. Проте Ніколь займається всесторонньо. Гімнастичні вправи – це лише частина її загальної фізичної підготовки. Вона ще буде визначатися як спортсмен, а її фізичний розвиток проходить і буде проходити під лікарсько-педагогічний спостереженням. У чому саме вона зможе проявити себе максимально, ми ще не знаємо.

Серед віддалених наслідків можуть бути і психологічні, наприклад, втома. Від неї не застраховані спортсмени,  які почали займатися у ранньому віці. Але я ще раз нагадаю, що у Ніколь не має ранньої спеціалізації.  

Зараз її здоров’ю навантаження не загрожують. Це не лише моя думка. Зі мною солідарні мої колеги, спеціалісти спортивної медицини, які обстежували Ніколь.

 

Як почувається Ніколь після забігу на півмарафонській дистанції?

Юрій: Ми зустрілися з нею після фінішу у кафе. Вона була бадьорою, замовила фреш, розмовляла зі мною. Сказала, що трохи втомилась, але загалом задоволена участю та результатом.   

 

Позиція Run Ukraine

Іван Третьяков, організаційний директор Run Ukraine: Вперше наша команда зробила виняток із правил – офіційно дозволила семирічній спортсменці вийти на старт “дорослої” дистанції 21, 0975 км. Перш, ніж дозволити батькам зареєструвати Ніколь на забіг, ми зустрілися з її тренером, переконалися, що вона дійсно проходила обстеження у спортивного лікаря, тренується і готова до такого виклику. До цього, 10 вересня, Ніколь брала участь поза конкурсом у біговій події Intersport Run UA. Тоді вона здолала 10 км, проте її забіг був не офіційним і ми як організатори не контролювали її участь. На Wizz Air Kyiv City Marathon 2017 Ніколь вже була офіційною учасницею півмарафонської дистанції. Від старту до фінішу вона бігла у супроводі машини швидкої допомоги. Поряд з нею на трасі був інструктор. І з медиком швидкої, і з інструктором ми тримали зв’язок під час забігу, контролювали її стан, повідомляли батькам. На фініші Ніколь вразила кожного. Вона з здолала дистанції 21, 0975 км, а вже через 10 хвилин після фінішу її нагородили дипломом Національний реєстр рекордів України. Її участь у Wizz Air Kyiv City Marathon 2017 надихнула багатьох глядачів на заняття спортом. Своїм прикладом вона підтвердила той факт, що тренування та підготовка – запорука успішного фінішу.