До старту
залишилось
sponsor
  • Офіційний автомобільний партнер
  • Партнер дистанції 21 км
  • Офіційний хронометрист
  • Благодійний партнер
  • Спонсор дистанції 10 км
  • Генеральний партнер
  • Cпортивний партнер
  • Організатор
  • Офіційний водний партнер
  • Під патронатом

Новини

06.10.2019

17 000 бігунів та чотири рекорди України: у Києві відбувся Wizz Air Kyiv City Marathon

 

У Києві 5-6 жовтня відбувся ювілейний 10-ий міжнародний марафон 10th Wizz Air Kyiv City Marathon, який зібрав на стартах понад 17 000 бігунів з України та з-за кордону. Вперше в історії Київського марафону він проводився у два дні та на двох локаціях: частина стартів проходила на території ВДНГ, а частина бігунів стартувала на Софійській площі. Під час події було встановлено чотири рекорди України.

 

Перемогу на основній дистанції Київського марафону (42.195 км) серед чоловіків здобув Олександр Бабарика, пробігши дистанцію за 02:28:57. Першу сходинку серед жінок-марафонок посіла переможниця Вільнюського марафону 2018 та 2019 років Наталія Семенович, яка подолала 42.195 км за 02:51:38.

Від самого початку гонки Олександр Бабарика вирвався вперед, залишивши позаду потенційних конкурентів – елітних бігунів Володимира Васькова та Олександра Бондаренко. Остаточно він закріпився на першій позиції поблизу мосту Патона після 14 км і вже не поступався до самого фінішу, випередивши суперників на більш ніж 4 хвилини. Срібним призером став Євген Дербеньов з результатом 02:33:09, а бронзу виборов Андрій Болсуновський з часом 02:38:52. Артем Піддубний, який ставав чемпіоном Київського марафону два роки поспіль, у 2017 та 2018 роках, не зміг взяти участі у змаганнях через травму.

“Головна задача була перемогти, що і зробив. Орієнтувався на кращий результат, але вийшло інакше. Мабуть, не повністю відновився після травми, до того ж погода і прохолодний вітер зробили свою справу. Є над чим працювати і вдосконалювати власний результат”, – прокоментував свою перемогу Олександр Бабарика.

У жіночій категорії запекла боротьба спостерігалась впродовж всієї дистанції. Протяг

ом всього маршруту, тримаючи “спокійний темп”, лідирувала Наталя Семенович, але переможниця минулорічних змагань Юлія Тарасова далеко не відпускала лідерку гонки і трималася неподалік, біжучи разом з групою бігунів-чоловіків та чекаючи на виграшний момент. 

Наприкінці дистанції Наталія Семенович все ж відірвалася від групи бігунів, разом з якими бігла Юлія Тарасова, і до самого фінішу утримувала перше місце серед жінок, фінішувавши з результатом 02:51:38. Друге і третє місце посіли Юлія Тарасова і Олена Симонок з часом 02:55:53 і 3:00:46 відповідно.

“Враження просто супер, бо я дуже хотіла перемогти, і в мене це вийшло. Дуже вдячна Run Ukraine і Ірині Ліщинській за запрошення і високий та європейський рівень організації змагань”, – поділилася враженнями переможниця марафонської дистанції Наталія Семенович. 

 

Переможцем на півмарафонській дистанції серед чоловіків став найтитулованіший марафонець України Олександр Сітковський. На подолання дистанції 21.0975 км йому знадобилося 1:05:38.

Серед жінок на півмарафонській дистанції перемогу здобула Катерина Карманенко з часом 1:25:36.

“Ювілейний Wizz Air Kyiv City Marathon став наймасштабнішою, найграндіознішою біговою подією в історії України. Ми об’єднали у єдиному біговому пориві 17 000 бігунів, понад тисячу волонтерів, організаторів, підрядників, уболівальників… Я переконаний, що це фантастичне спортивне свято розділить бігову історію України на “до” і “після”, – вважає генеральний менеджер компанії Run Ukraine Дмитро Черніцький. Ми вдячні кожному учаснику, кожному вболівальнику та волонтеру, нашим партнерам і спонсорам, міській владі та комунальним службам, усім, хто коли-небудь був дотичним до створення Київського марафону. Ми створили Wizz Air Kyiv City Marathon усі разом, ми написали цю історію разом. І ми продовжимо її писати”.

 

У рамках ювілейного 10th Wizz Air Kyiv City Marathon були проведені забіги на дистанції для бігунів різного рівня підготовки, від 3 до 42 км. Так, 5 жовтня з Софійської площі стартували учасники забігів Eldorado Run 10 км і благодійних дистанцій Ветеранська десятка 10 км та Rexona Mini Marathon 4,2 км. Наступного дня, у неділю, звідти ж стартували бігуни, які долали дистанції Wizz Air Kyiv City Marathon 42,195 км, Under Armour Half Marathon 21,0975 км, та учасники благодійного Avon Pink Run 3 км. 

Усі інші старти відбулися у суботу, 5 жовтня, на території ВДНГ. Там проходив сімейний забіг та дитячі старти на дистанціях 100 м, 400 м, 800 м, 1500 м. Завдяки співпраці компанії Run Ukraine з Міністерством освіти і науки України усі дитячі забіги були безкоштовними. У них взяли участь майже 1000 дітей.

 

Окрім цього, вперше в історії Київського марафону були проведені прогулянка з собаками Dog Chow ® Walk 3 км та пробіжка з собаками Dog Chow ® Run 5 км. Усього у цих забігах взяли участь більше сотні бігунів разом зі своїми чотирилапими друзями.

Призовий фонд Київського марафону у 2019 році виріс на 40% та склав 204 400 гривень

Під час 10th Wizz Air Kyiv City Marathon 2019 було встановлено чотири рекорди України:

Київський марафон проходить у Києві вже вдесяте. Вперше він відбувся 16 жовтня 2010 року, зібравши на стартах 546 учасників з 13 країн. За десять років він зріс у десятки разів: 5-6 жовтня у забігах ювілейного 10th Wizz Air Kyiv City Marathon взяли участь понад 17000 учасників, що робить його найбільшим спортивно-масовим заходом в історії незалежної України. Серед них близько 9000 киян та понад 7000 гостей з інших міст України.

 

Також до Києва приїхали гості з-за кордону, а саме 917 учасників з 61 країни, Найбільше бігунів приїхало із Білорусі (110), Польщі (100), Німеччини (90). Багато бігунів приїхало також із США (81), Великої Британії (59) та інших країн. До Києва на марафон завітав навіть бігун з Уругваю. На старти виходили люди абсолютно різного віку: найстаршому зареєстрованому учаснику – 79 років, а наймолодшому – лише декілька місяців.

Масштабність заходу визначається не лише кількістю учасників, але й кількістю людей, залучених до його організації. Так, в організації Київського марафону упродовж двох днів взяли участь 1220 волонтерів. Під час заходу було задіяно 29 карет швидкої медичної допомоги, 68 представників Червоного Хреста та Мальтійської служби допомоги, 14 екіпажів MotoHelp. 

Для організації дорожнього руху було задіяно 265 патрульних та 18 осіб Муніципальної варти, які забезпечували вчасне обмеження та відновлення руху автотранспорту на ділянках траси, які долали бігуни. 

 

Незмінним титульним спонсором Київського марафону з 2014 року залишається угорська авіакомпанія Wizz Air, яка підтримує бігові заходи у різних країнах світу. Wizz Air Kyiv City Marathon є наймасштабнішою подією цієї потужної мережі.

“Ми дуже раді вже ушосте бути частиною цієї грандіозної спортивної події в Києві. Наша участь у марафоні підтверджує нашу відданість Україні та українському ринку, а також підтримці здорового способу життя. Ми дуже раді бачити, що цими вихідними тут зібралися майже 17 000 учасників з усього світу. Ми у компанії віримо, що покращуємо життя людей, надаючи їм можливість подорожувати за низькими цінами та підтримуючи здоровий спосіб життя. Ми дуже любимо біг, і цього року представники нашої компанії приїхали до Києва, щоб взяти участь в ювілейному марафоні. Ми підтримуємо всіх, хто біг сьогодні, і сподіваємося, що ті, хто не встиг приєднатися цьогоріч, обов’язково пробіжать наступного року”, – поділилась Деніс Філіп, менеджер з маркетингу компанії Wizz Air.

 

Цього року учасники долали дистанцію оновленим маршрутом. Основний маршрут марафонської дистанції стартував з нової точки між двома дзвіницями: Софійського собору та Михайлівського золотоверхого монастиря. Маршрут пролягав через наймальовничіші об’єкти української столиці – Золоті Ворота, Національну Оперу України, НСК Олімпійський та Києво-Печерську Лавру – та три мости: Патона, Пішохідний та Північний.

Разом з іншими бігунами на старти різних дистанцій вийшли ведуча 1+1 Марічка Падалко (42 км), телеведучий, учасник шоу “Холостяк” Нікіта Добринін, ведучий телеканалу UA:Перший В’ячеслав Матюхін, ведучий телеканалу “Прямий” Слава Варда, письменниця Марі Карачина, телеведучий та шоумен Артем Гагарін, суддя “Топ-модель по-українськи” Сергій Нікітюк, Анатолій Анатоліч – “Інтерв’юер” та Міс Україна Вікторія Кіосе (42 км).

 

Траса марафонського забігу Wizz Air Kyiv City Marathon сертифікована AIMS, а це означає, що результати зараховуються для кваліфікації на марафони великої шістки марафонів-мейджорів.

Вперше в історії вітчизняних стартів біговий захід 10th Wizz Air Kyiv City Marathon став кваліфікаційним забігом у глобальному рейтингу Abbott World Marathon Majors (AbbottWMM) Wanda Age Group World Rankings. Результати усіх бігунів, старших 40 років, будуть враховані у глобальному рейтингу другого кваліфікаційного періоду, що пройде з 30 вересня 2019 року до 11 жовтня 2020 року. Найшвидші бігуни матимуть можливість взяти участь у чемпіонаті світу AbbottWMM Wanda Age Group World Championship навесні 2021 року. 

 

За час існування Київського марафону на благодійність було зібрано понад 5 100 000 гривень. З 2014 року у рамках Київського марафону щорічно організовуються благодійні забіги. 

Цього року благодійності було присвячено чотири дистанції:

Під час 10th Wizz Air Kyiv City Marathon вже вдруге було проведено забіг для ветеранів АТО/ООС “Ветеранська десятка”, у якому взяли участь 300 учасників бойових дій на сході України, військових та волонтерів.

 

Цього року на традиційному благодійному Фандрайзинг Марафоні тринадцять благодійних фондів збирають кошти на різні соціальні проекти. До “Фандрайзинг марафону” також долучилися  зіркові фандрайзери: телеведуча та блогерка Яніна Соколова, ведуча 8 сезону “Зважені та Щасливі” Мирослава Ульяніна, акторка Тетяна Гончарова, ведуча телеканалу М1 Валерія Кук, топмодель Анна Андерс, телеведуча, активістка на візку Уляна Пчолкіна.

Нагадаємо, що Київський марафон 10th Wizz Air Kyiv City Marathon – це один із шести етапів бігової ліги Run Ukraine Running League 2019, що включає старти в п’яти містах України: Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Запоріжжя. Ліга орієнтована на любителів бігу, серед яких по завершенню останнього етапу визначать переможців серед чоловіків та жінок. Абсолютні переможці Run Ukraine Running League 2019 за підсумками сезону отримають грошову винагороду у розмірі 20 000 грн серед чоловіків та жінок відповідно.

 

Переможці та призери 10th Wizz Air Kyiv City Marathon:

Wizz Air Kyiv City Marathon 42,195 км

Чоловіки:

  1. Олександр Бабарика – 2:28:57
  2. Євген Дербеньов – 2:33:09
  3. Андрій Болсуновський – 2:38:52
  4. Володимир Васьков – 2:38:56
  5. Антон Зайченко – 2:40:01

Жінки:

  1. Наталія Семенович – 2:51:38
  2. Юлія Тарасова – 2:55:53
  3. Олена Симонок – 3:00:46
  4. Дар’я Закурдаєва – 3:01:16
  5. Марина Шаповалова – 3:01:28

 

 

Under Armour Half Marathon 21,0975 км

Чоловіки:

 

 

Жінки:

 

 

 

Eldorado Run 10 km

Чоловіки

  1. Іван Стребков – 30:10,2 
  2. Василь Сабуняк – 33:10,1
  3. Дмитро Іванчук – 33:15,3

Жінки

  1. Тетяна Соляник – 40:05,0
  2. Лілія Горбатенко – 42:43,6
  3. Діана Мартинова – 43:22,7

 

Rexona Mini Marathon 4.2 km

Чоловіки

  1. Артем Казбан – 12:18
  2. Роман Романенко – 12:22
  3. Дмитро Сірук – 12:24

Жінки

  1. Марія Мазуренко – 14:55
  2. Олена Вакуленко – 15:59
  3. Ксенія Пироженко – 16:35

 

Офіційний сайт заходу https://kyivmarathon.org/

Організатор – Run Ukraine

Титульний спонсор – Wizz Air

Офіційний спортивний партнер – Under Armour

 

Контакти:

Єлманова Катерина

email: [email protected]

тел.: 050 549 00 00 

 

Вікторія Веремієнко

email: [email protected]

тел: 067 995 27 67